Direktlänk till inlägg 19 februari 2012
Har gjort hemma gjord glass i dag. Dulce de leche glass närmare bestämt. Hittade receptet hos Helena som driver bloggen "Bara en kaka till" som för övrigt har en super fin blogg! Snodde receptet rakt av och gissa vad, inte alls svårt och super gott!
Dulce de leche betyder "söt av mjölk" på spanska. Det är helt enkelt en burk kondenserad mjölk som har fått koka i tre timmar, och när den har gjort det blir det en helt fantastisk kolakräm som man kan använda till allt möjligt, bland annat glass.
Gör såhär: ta av pappret på burken (helt enkelt för att det blir jobbigt att diska grytan annars). Lägg i den oöppnade konservburken i vatten så den är täckt. Koka sedan i tre timmar. Fyll på vatten ibland så att burken alltid är helt täckt med vatten. Låt seda burken svalna ett par timmar. Jag ställde in den i kylskåpet över natten. Sedan är den klar att användas till glass, efterrätter eller bara till kolasås på glassen.
Dulce de leche-glass.
Blir ca 10 portioner
Du behöver:
4 äggulor
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 burk dulce de leche (alltså en burk kokad kondencerad mjölk)
5 dl vispgrädde
2 äggvitor
Separera äggen, spara två äggvitor och vispa dem i en ren och fettfri bunke till ett hårt skum.
Vispa grädden i en annan bunke.
Vispa sedan 4 äggulor ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt. Vispa sedan ner allt innehåll i konservburken med dulce de leche.
Rör ner den vispade grädden i äggsmeten, vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna. Ställ i frysen i några timmar, minst 4.
Om du vill kan du bara göra halva satsen och sedan använda resten av Delice de leche till något annat smarrigt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 |
|||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | |||||||
|